Home News Moda Propast Lanvina

Propast Lanvina

SHARE

Problemi su krenuli krajem 2015. kad je Alber Elbaz iznenada smijenjen s pozicije kreativnog direktora
Prodaja i dalje pada, te se čini se kako se kriza u renomiranoj modnoj kući produbljuje.
Problemi su krenuli krajem 2015. kad je Alber Elbaz smijenjen s pozicije kreativnog direktora. A na toj ga je poziciji zamijenila Bouchra Jarrar koja je kući donijela stroži, pročišćen imidž, zamijenivši Elbazove ultraženstvene kreacije sasvim drugačijom pričom.
Iako se zaokret u nekim drugim slučajevima pokazao uspješnom strategijom (Gucci i Saint Laurent su jako dobar primjer), Lanvin ne uspijeva zainteresovati tržište. Mediji prenose kako je prva kolekcija Bouchre Jarrar prošla gotovo neprimijećeno, a slično se desilo i sa drugom zbog čega je, prema anonimnim izvorima, prodaja prošle godine pala 23% te se negativan trend nastavio i u prvoj polovini 2017.
Zbog toga se u kompaniji provodi rezanje troškova i zatvaranje neprofitabilnih lokacija, a zaposleni strahuju od otkaza usljed smanjenja budžeta za ulaganja i marketing. Glavni krivac za postojeću situaciju po mnogima je većinska vlasnica Shaw-Lan Wang koja već godinama ne ulaže u brend, a pripisuju joj da je upravo ona nemogućim zahtjevima otjerala Albera Elbaza.
Sve to na žalost podsjeća na krah još jedne renomirane modne kuće. Hoće li i Lanvin završiti kao Ungaro?